Louis Couperus – Het snoer der ontferming
Opmerking: Geïllustreerde uitgave
Bezorgd door: H.T.M. van Vliet
Uitgegeven door: Uitgeverij van Oorschot
Uitgegeven in: oktober 2018
ISBN: 978 90 282 8226 1
Aantal pagina’s: 414
TEKST ACHTERZIJDE BOEK:
In oktober 1921 vertrok Louis Couperus voor een jaar naar het Verre Oosten. Hij maakte voor het weekblad de Haagsche Post een rondreis door Nederlands-Indië en Japan. Na een verblijf van vier maanden in Nederlands-Indië arriveerde de schrijver in maart 1922 in Japan.
Zijn reisbrieven verschenen wekelijks in de Haagse Post. Hierin gaf hij een boeiend beeld van het vroeg twintigste-eeuwse Japan. Na terugkeer in Nederland verwerkte Couperus zijn Japanse ervaringen op literaire wijze in een reeks schetsen en verhalen, die in 1923 onder de titel Het snoer der ontferming werden gepubliceerd.
In dezelfde tijd schreef Couperus voor de krant Het Vaderland een serie Japanse legenden. Hiervoor liet hij zich inspireren door Japanse mythen en legenden en door Japanse prenten van beroemde schilders als Utamaro, Hiroshoge, Motonobu en Hokusai. Daarnaast maakte hij gebruik van een Japanse reisgids, kunstboeken, historische werken en boeken van beroemde bezoekers van Japan, zoals Basil Chamberlain en Lafcadio Hearn.
Het snoer der ontferming is samen met de Japanse legenden een van de hoogtepunten in het werk van Couperus door de poëtische zeggingskracht, de diepgang en de ontroering die uit de schetsen en verhalen spreken. Inhoudelijk vormen ze een eenheid door drie samenhangende motieven: schoonheid. noodlot (Karma) en ontferming (verlossing). Alle schetsen en verhalen hebben de boeddhistische levensvisie van aanvaarding en berusting in de onoplosbaarheid van het raadsel van het leven als achtergrond.
In deze nieuwe uitgave van Het snoer der ontferming zijn voor het eerst Couperus’ teksten opgenomen samen met de door hem gebruikte bronnen. Het grootste deel daarvan zijn schitterende Japanse prenten die alle in kleur zijn afgedrukt. Nooit eerder werd een werk van Couperus op deze wijze uitgegeven. De combinatie van tekst en bron geeft een uniek en fascinerend beeld van Couperus’ werkwijze.
De bezorger van de uitgave, de gerenommeerde Couperuskenner dr. H.T.M. van Vliet, voegde bovendien een uitvoerige inleiding toe over de Japanse reis en over de structuur en de betekenis van Het snoer der ontferming.
Dit boek komt voor in de berichten:
– Couperus – Het snoer der ontferming