Doodskopzweefvlieg – Myathropa florea

Doodskopzweefvlieg - Myathropa florea

 

De foto van de doodskopzweefvlieg is genomen in onze achtertuin. Het is een grote, vrij bolle zweefvlieg met gele vlekken op zijn achterlijf en opvallende witgele doodshoofdtekening van korte beharing op borststukrug. In Nederland is hij algemeen in Zuid-Limburg, het binnenland en de duinen. Je kunt hem vinden in bossen, bosranden, parken en tuinen.

 

 

Het Verkade plaatjesalbum De bloemen en haar vrienden heeft geen afbeelding van de Doodskopzweefvlieg, maar wel een stukje tekst van Jac.P. Thijsse:

Ik heb in mijn tuin een kleinen drinkbak voor de vogels, een afgedankten ouden gootsteen, waarvan ik het afvoergat heb dicht gestopt. Die bak is dus maar eenige centimeters diep en altijd vol water. Op den bodem ligt een laagje modder en half vergane bladeren en dergelijke rommel, dat is voor de levendigheid en ik laat er ook wel eens een paar plantjes van Duitblad in ronddrijven, net een mooie plant voor zoo’n miniatuur-vijvertje. ’t Is niet te gelooven, hoeveel diertjes van allerlei soort nu huizen in dat kleine beetje water en zelden ontbreken er dan ook de ‘rotjes’ en wel van verschillende soorten. ik heb namelijk wel gezien, dat behalve de Blinde Bij ook zijn verwanten, de Boschzweefvloeg en de Pendelvlieg er eieren kwamen leggen en aan den vijver in Thijsse’s Hof komt bovendien nog een vierde soort voor: de Doodshoofd-zweefvlieg. Die heeft op zijn borststuk werkelijk een teekening in zwart en vaalgeel, die wel eenigszins op een doodshoofd gelijkt, al is die gelijkenis ook lang niet zoo sprekend als bij de Doodshoofdvlinder. De Pendelzweefvlieg is heel gemakkelijk te herkennen aan een viertal evenwijdige gele strepen waarmee de rugzijde van zijn borststuk is gesierd.