Zien is kennen

Omslag van het vogelboekje 'Zien is kennen'.Auteurs: Nol Binsbergen en Mr. D. Mooij
Tekeningen: Rein Stuurman
Ondertitel: Zakdetermineerboek van alle in Nederland voorkomende vogels.
Druk: derde druk, 1942
Uitgever: A.G. Schoonderbeek, Laren
Aantal bladzijden: ca.365 (de bladzijden zijn niet genummerd, het aantal vogels wel)

 

Bij de derde druk

Het verheugt ons, dat er in een tijd, waarin zooveel andere dingen onze aandacht in beslag nemen, opnieuw behoefte blijkt te bestaan aan een herdruk van ons boekje. Het wijst er op, dat de liefde tot de vogels niet verflauwt en het geeft ons moed voor de toekomst.

Afgezien van eenige verbeteringen, die wij hebben aangebracht, konden ook weer enkele nieuwe gegevens worden opgenomen, terwijl de plaatjes van de Bergeend, het Nonnetje, de Bruine Kiekendief, de Kievit, het bokje en de Fitis door nieuwe werden vervangen. Dat inmiddels weer twee nieuwe soorten, de Kuidkoekoek (Clamator glandarius) en de Kleine Zwartkop (Sylvia melanocephala) en waarschijnlijk zelfs een derde, de Bonaparte’s Meeuw (Larus philadelphia) zijn waargenomen, wil helaas niet zeggen, dat onze vogelwereld rijker wordt. Integendeel, door drooglegging, ontginning en verkaveling krijgt ons landschap een steeds eenzijdiger karakter, waardoor veel soorten zienderoogen in aantal verminderen of zelfs met volledige verdwijning worden bedreigd.

Willen wij onze vogels behouden, dan zullen wij ons prachtige Nederlandsche landschap beter moeten bewaren en beschermen.