Zwerftochten

Amersfoort – Koppelpoort

Amersfoort - KoppelpoortVroeger was de kant die op de afbeelding te zien is “buiten de stad” en moest je afwachten of je naar binnen mocht. Tegenwoordig maakt het niet uit, van alle kanten passeren fietsers, toeristen en dagjesmensen maken foto’s. Nog steeds kun je dezelfde foto maken als op de afbeelding uit 1931 te zien is, alleen staan er minder bomen dan op deze afbeelding. Van achter het sluisje links op de afbeelding klinken er regelmatig kinderstemmen van de basisschool er vlak achter.

Auto’s komen er nauwelijks, alleen bewoners of een enkele leverancier komt er aan een zijde langs. De andere zijde loopt dood. Wel rijdt er regelmatig een trein langs over de spoorburg vlak voor de poort die richting het noorden gaat. Ook in 1931 was dit spoor er al.

De haven waar de schepen uit de Eem aanlegden is verandert. De oude panden die er stonden zijn afgebroken en is kunsthal Kade er gebouwd. Ook het nieuwe Eemplein is er – helaas – bijgekomen. Er zijn een aantal winkels en de bibliotheek gevestigd. Gelukkig zijn er aan die zijde ook nog een aantal oude panden behouden voor kleine ondernemers.

Amersfoort - KoppelpoortMaar: elk gebouw heeft ook een andere kant en deze andere zijde – binnen de stad – ziet er heel anders uit, daar is nog de oude stad te zien, met sluisjes om het water uit de Eem van buiten de stad te regelen. Ook de huizen links en rechts, waaronder de beiaardschool zijn authentiek. Dankzij deze beiaardschool klinkt het carillon uit de Onze Lieve Vrouwetoren regelmatig en met verschillende soorten muziek.

De binnenkant van de poort oogt vriendelijk, het hoeft dan ook geen mensen meer af te schrikken, iedereen is welkom.

 

De eerste afbeelding is uit: Zwerftochten door ons land – Utrecht
De tweede afbeelding: Henk van der Werff