Distelvlinder – Vanessa cardui

Distelvlinder - Vanessa cardui

 

Nederlandse namen:

  • Distelvlinder
  • Distelvink

Wetenschappelijke namen:

  • Vanessa cardui ( Linneaus, 1758)
  • Pyrameis cardui
  • Cynthia cardui

Deze fraaie vlinder heb ik tot nu toe maar een keer in onze tuin gezien, en ook op andere plaatsen ben ik hem – nog – niet tegengekomen. Het is volgens de Vlinderstichting een algemene trekvlinder, dus ik hoop hem snel weer tegen te komen.

 

 

In Vlinderwereld wordt de Distelvlinder niet afgebeeld, maar er is wel een kort stukje tekst te vinden bij de Gehakkelde Aurelia:

Volledigheidshalve, om al de Nederlandsche Vanessa’s in deze Vlinderwereld te hebben genoemd, al zijn er maar 6 in afgebeeld, vermelden wij hier nog de V. cardui, naar de planten, waarop de rups gaarne leeft, al zingt zij niet, D i s t e l v i n k genoemd. Deze vlinder, die in sommige jaren vrij menigvuldig voorkomt, lijkt wel op V. polychloros, doch heeft lichte vlekken als de witte van V. atalanta en bezit geen ander blauw dan een fijn puntje in den staarthoek.

 

 

In het verkade plaatjesalbumk Texel staat een klein stukje tekst bij een afbeelding van Jan Voerman Jr.:

Distelvlinder - Vanessa cardui

(…)Ik kan er nu (‘t is vandaag 22 December) alweer naar verlangen, om eenige zonnige dagen in dien Zandkuil op Texel door te brengen.

Het blijft ook niet alleen bij bijen en wespen. Er loopen ook prachtige Zandloopkevers rond en wij kunnen er uitzien naar de valkuilen van hun larven. Ook zien we er de geheimzinnige, ongevelugelde Mierwespen, Mutilla en Methoca Mestkevers, de Rupsendooder Ammophila Affinis en groote Loopkevers met roode dijen, die ook een specialiteit zijn van Texel. In en om de Zandkuil zag ik inderdaad ook soms onverwacht groote hoeveelheden van St. jansvlinders, Kolibrievlinders, Distelvlinders, Windpijlstaarten en zelfs Doodshoofdvlinders. We mogen dus wel blij zijn dat natuurmonumenten dezen Zandkuil heeft gekregen.

 

 

In het plaatjesalbum Van Rupsen en vlinders met tekst van Dr. H. Engel staat de volgende tekst:

Distelvlinder - Vanessa carduiPyrameis cardui. DISTELVINK. Vleugelspanning ± 5,5 cm. De vleugels zijn vleeskleurig of rood-geel, met zwarte vlekken. Achtervleugels met oogvlekken langs de rand. De vlinder komt bijna over de gehele wereld voor.
De rups is donkergrijs, geel getekend en leeft op Distels en Brandnetels.