Viervlek – Libellula quadrimaculata

Viervlek - Libellula quadrimaculata

 

Overdag, bij zonnig weer en weinig wind, zijn de mannetjes aan de waterrand te vinden. Ze hebben daar gewoonlijk een vaste uitkijkpost in de vorm van een dorre tak of afgebroken rietstengel, van waaruit ze de omgeving kunnen overzien. Geregeld wordt de zitplaats verlaten om met andere mannetjes te ‘vechten’, om een prooi te vangen of een wijfje te benaderen. De wijfjes brengen zeer weinig tijd door bij het water.
De prooi bestaat voornamelijk uit kleine insecten, zoals kevertjes en muggen.
De libellen zijn op de zitplaats steeds bijzonder waakzaam en daarnaast wordt veel tijd besteed aan het schoonmaken, met name van de ogen; soms worden ook de antennen gereinigd.
Op minder gunstige dagen verschijnen de mannetjes niet aan het water. Wanneer een wijfje het water nadert, wordt zij onmiddellijk gevolgd. De paring vindt plaats in de lucht en duurt gewoonlijk niet meer dan enkele seconden.

 

Bron: De libellen van Nederland, door D.C. Geijskes en J. van Tol

 

 

In het plaatjesalbum Nederlandsche Insecten, waar de viervlek ‘glazenmaker’ wordt genoemd, vinden we de volgende tekst en afbeelding:

Viervlek - Libellula quadrimaculata

Glazenmaker. (Libellula quadrimaculata).
Dit dier heeft in het midden aan den bovenrand der vleugels een donkere vlek; daarom heet het quadrimaculata. Deze libel is 45 mm. lang en heeft een vlucht van 80 mm. In Mei komen ze en in begin Juni zijn ze er volop; dan begint het aantal af te nemen. Deze soort komt soms in ongelooflijke hoeveelheden voor.