Fotografie divers

Zwaluwen

Zwaluwen
Onlangs had ik de kans om met een ervaren fotograaf mee te gaan om zwaluwen te fotograferen terwijl ze hun jongen aan het voeren zijn.

Als we voor de wand met nesten wachten op het juiste moment, levert hij commentaar op wat hij hoort en ziet. “Er is alarm” zegt hij. En inderdaad is even later de hele lucht volledig leeg, terwijl het gevuld was met zwaluwen. Dit gebeurt nog een paar keer, tot ik doorkrijg welk geluidje hij bedoelt.

Hij verteld dat de ouders hun kroost waarschuwen om naar de voorkant van het nest te komen als ze met voeding onderweg zijn. Als je een koppie van een jong ziet weet je dat een van de ouders snel langs zal komen om het voedsel in één van de opengesperde bekken te stoppen. Meestal heb je dan geen tijd meer om je camera naar het nest te draaien en scherp te stellen. We concentreren ons daarom op een nest waar we zeker van zijn dat er jongen zijn.

Het voeren gaat zo snel dat je thuis pas weet of er een paar bij zitten waar duidelijk te zien is wat er gebeurt. Bovenstaande foto is er een van.