Uitgelezen

Bibliofiele verhalen door Octave Uzanne

Via de website Drukwerk in de Marge heb ik bij De Carbolinuem Pers het boek “Bibliofiele verhalen” van Octave Uzanne besteld. Als verzamelaar sprak deze titel mij aan.
In dit boek staan vier berhalen waarin een boekverzamelaar de hoofdrol speelt.

In het eerste verhaal “De bibliotheek van wijlen Jules Sigismond” kunnen we lezen hoe een concurrent van de overledene er alles aan doet deze bijzondere bibliotheek te bemachtigen, waarbij hij er zelfs niet voor terugschrikt om uiteindelijk met de erfgename te trouwen.

In “De bovennatuurlijke gaven van een Rotterdamse bibliothecaris” maken we kennis met iemand die er in slaagt een prachtige bibliotheek op te bouwen door middel van zijn gaven.

Het derde verhaal “een misplaatst ex libris” gaat het over de grootste zonde die een boekenliefhebber kan begaan – zijn ex libris in het boek van iemand anders plakken.

Het laatste verhaal “buskruit en boeken” beschrijft de lotgevallen van een voormalige kloosterbibliotheek, waaronder een buskruitfabriek zijn intrek neemt. Vier dappere bibliofielen doen er alles aan om de waardevolle boeken te behouden.

Deze mooie uitgave is handgebonden en voor een echte bibliofiel een aanwinst.

Meer informatie over het boek: Octave Uzanne – Bibliofiele verhalen