Dit gaat te ver

Marten Toonder - Dit gaat te verUitgever: De bezige bij
Uitgebracht in: maart 1983
ISBN: 90 234 0828 4
Aantal bladzijden: 186

Dit boek bevat de verhalen:
– De vrezelijke krakken
– De toekomer

tekst achterzijde boek:

Als heer alleen kan ik mijn geest vrij naar alle kanten uitslaan, omdat ik niet gehinderd wordt door kind of gekraai. Zodoende heb ik mij in alle rust kunnen verdiepen in de put, waarin het jeugdvraagstuk geraakt is, en daar werd ik onmiddellijk getroffen door het balletje, dat er door de jongeren werd opgeworpen en dat mij in het hart trof.
Op dat punt ben ik zeer gevoelig, zodat ik persoonlijk mijn oor te luisteren heb gelegd bij minderjarigen en hun tot nadenken stemmend anti-gitaar geluid. Daardoor heb ik op pijnlijke wijze aan de lijve ondervonden, dat er hier een generatiekloof gaapt, die als een schrijnende misstand oprijst en om een oplossing schreeuwt. Want dit gaat te ver!
Onze tijd vraagt om een ervaren middelaar, die er geen been in ziet de boventoon te voeren wanneer hij onbemerkt een brug tussen de twee vuren slaat. Welnu; zo iemand wordt ons in het onderhavige kunstwerk voor ogen gehouden. Hierin is een verheffend spektakel te zien, dat bol staat van opvoedstaaltjes, die menigeen tot inzicht zullen brengen. Want de bovenstaande pedagoog slaat een figuur, die buiten de perken gaat, uit het veld; door zijn bezonken voorbeeld. Het werk is dan ook vooral bestemd voor ouderen van alle leeftijden.

Aldus de heer O.B.B. te R.