Irene Vallejo – Papyrus

Irene Vallejo - Papyrus

Ondertitel: Een geschiedenis van de wereld in boeken
ISBN: 978-90-290-9420-7
Uitgever: Meulenhoff
Uitgegeven in: 2021
Aantal pagina’s: 532

 
Tekst achterzijde boek:

Papyrus laat zien hoe oud, universeel en diepgeworteld onze liefde voor boeken is.’
***** de Volkskrant

Het boek is een van de mooiste uitvindingen ter wereld. Met een boek kunnen woorden door tijd en ruimte reizen, en kunnen ze kennis opdoen over wat zich bijvoorbeeld wel dertig eeuwen geleden heeft afgespeeld.

Irene Vallejo neemt de lezer mee op reis door het leven van dit fascinerende gebruiksvoorwerp. er zijn haltes op de route bij de slagvelden van Alexander de Grote en bij de villa van Papyri ten tijde van de uitbarsting van de Vesuvius, bij de eerste bekende bibliotheken en werkplaatsen waar manuscripten werden gekopieerd en bij de kampvuren waar verboden boeken brandden. Onderweg verbindt Vallejo klassieke werken met de duizelingwekkende moderne wereld en hedendaagse debatten: Aristophanes en de rechtszaken tegen cartoonisten, Sappho en de literaire stem van vrouwen, Seneca en politiek.

Papyrus is een ongelooflijk avontuur met in de hoofdrol duizenden mensen die door de eeuwen heen het voortbestaan van het boek hebben gewaarborgd: verhalenvertellers, kopiisten, illustratoren, vertalers, straatverkopers, leraren, spionnen, rebellen, nonnen, slaven, avonturiers en boekverkopers. Het is een prachtige, wervelende ode aan het geschreven woord die laat zien hoe individuele levens en maatschappijen worden beïnvloed en gevormd door boeken.

‘Een sprankelende liefdesverklaring aan het lezen.’
VPRO gids

‘Dansend door de geschiedenis van het boek.’
Trouw

Papyrus is een goudmijn aan weetjes..’
**** De Standaard

 

Dit boek komt voor in de berichten:
Irene Vallejo – Papyrus