Krakeend – Mareca strepera

Krakeend - Mareca strepera

 

Twee wetenschappelijke namen heb ik kunnen vinden bij de Krakeend:

  • Mareca strepera
  • Anas Trepera

 

 

Krakeend - Mareca strepera
Links: mannetje – rechts: vrouwtje.

 

 

In deel 1 van het plaatjesalbum Hoe heet die vogel? is geen afbeelding opgenomen van de Krakeend, wel een omschrijving:

Volksnamen: Kreest, Halve Eendvogel, Kraakeend, Roepereend.

Prachtkleed: bij hyet mannetje kop en hals geelbruin, dicht gevlekt met bruinzwart, mantel en borst bijna zwart, met fijne geelgrijze dwarsbanden, spiegel wit, aan den buitenrand zwart. Iris donkerbruin, snavel zwart, pooten flets oranjegeel. Het vrouwtje is meer bruingrijs, spiegel kleiner. Het mannetje in zomerkleed lijkt op een oud vrouwtje, de middelste bovenvleugeldekveeren meer bruinrood, buik sterker gevlekt.

Jeugdkleed: Lijkt op oud vrouwtje, onderzijde geelwit, dicht met zwartvruine vlekken bedekt, pooten grijsachtig bruin.

Zeldzame broedvogel, aan dicht begroeide poelen, vrij geregeld op Schouwen. Trekt in klein aantal door, vanaf tweede Augustushelft tot in November, voorjaarstrek vanaf Februari.

 

 

In het determineerboekje Zien is kennen! is zowel tekst als een afbeelding opgenomen van de Krakeend:

Krakeend - Mareca strepera

Volksnamen: Krak, Krust, Roepereend, Grieteend, Kraakeend.

Prachtkleed: Mannetje, zie afbeelding. Onderzijde grijswit. Vleugels grijs met van voor naar achter een bruine en een zwarte vlek voor de witte spiegel. Naast deze spiegel van het lichaam af gerekend, een blauwzwarte vlek. Het geheele vederkleed vertoont veel vlekken en streepjes. Stuit, onder- en bovenstaartdekveeren zwart. Zomerkleed gelijkt op vrouwtje, echter iets donkerder, vooral aan de bovenzijde. Het zwart aan stuit en staart ontbreekt. Vrouwtje zie afbeelding. Vleugelteekening als bij mannetje, echter minder bruin en naast de spiegel geen zwart, maar grijs.

Jeugdkleed: Ongeveer als het vrouwtje.

Broedgegevens: Zeldzame broedvogel in ons land: slechts in enkele moerassige streken van Zuid-Holland en Friesland, vroeger ook op Schouwen. Broedt in de gematigde streken van het noordelijk halfrond.

Nadere bijzonderheden: Donkere bruingrijze vogel met gevlekt en gestreept (bij het vrouwtje iets contrastrijker dan bij het mannetje) veerenkleed, waarvan de witte vleugelspiegel onmiddelijk opvalt, zoowel gedurende het vliegen als in rust. Ongeveer zoo groot als Wilde Eend, echter fijner en slanker. Het mannetje in prachtkleed onderscheidt zich van het vrouwtje van de vorige soort door de witte spiegel en de zwarte staartstreek, het vrouwtje door de witte spiegel en het hoogere voorhoofd; bovendien loopt boven de donkere oogstreep geen lichte wenkbrauw. Voorjaarstrek vanaf Februari, herfsttrek eind-Augustus tot December.