Kwak – Nycticorax nycticorax
De Kwak is in Nederland ‘een schaarse zomergast’ en de kans is klein dat deze vogel kan worden gefotografeerd. Deze foto is genomen in een park in de stad San Francisco.
In het eerste deel van het plaatjesalbum Hoe heet die vogel? komt de kwak voor, maar gezien de geringe kans dat je de vogel treft is er geen afbeelding bij opgenomen:
Volksnamen: Nachtreiger, Blauwe Kwak.
Prachtkleed: Bovendeelen blauwzwart, vleugels brauwgrijs, aan het achterhoofd drie, zeer lange witte sierveeren, hals van voren en geheele onderzijde wit. Iris rood, naakte teugel zwart, snavel zwart, pooten vleeschkleurig.
Was vroeger jaren een talrijke broedvogel in laagveen moerassen, thans zoo goed als uitgestorven. Broedt misschien een heel enkele maal in ons land (8 Aug. jonge vogel met nestveeren bij Zoeterwoude).
In het determineerboekje Zien is kennen! komt zowel een afbeelding als begeleidende tekst voor:
Volksnamen: Blauwe Kwak, Nachtreiger, Nachtraaf.
Volwassen kleed: Zie afbeelding. Aan achterhoofd drie (soms twee) lange witte sierveeren. Nek grijs, Rug blauwzwart met groene glans, vleugels en staart blauwgrijs. De onderzijde is wit met gele weerschijn.
Jeugdkleed: Het zwart van het prachtkleed meer bruin en het wit meer grijs. Halszijden en bovenborst bruinachtig- en grijsgevlekt. Zonder sierveeren; deze krijgt de vogel in het derde jaar.
Broedgegevens: Vroeger tamelijk algemeen h.t.l. Thans zeer zeldzame broedvogel (?). Meest 4 eieren, blauwgroen. Broeden in boomen en hakhout. Midden- en Zuid-Europa, Afrika, warme streken van Aziƫ.
Nadere bijzonderheden: De korte dikke hals is opvallend. De vogel vliegt et naar achteren gestrekte pooten en ingetrokken hals, en is in de vlucht van een reiger te onderscheiden door geringer grootte, plomper lichaamsvorm en ronder vleugels, die sneller bewogen worden. De Kwak vliegt onhoorbaar, is ook nachtdier en houdt zich overdag schuil tusschen het riet. Jonge vogels met nog dons in het veerenkleed vliegen na de broedtijd ver van hun broedterrein weg en komen dan ook wel in ons land. In 1939 is zoo’n jong waargenomen bij Lekkerkerk.