Zwerftochten

Zwerftochten – Amersfoort, Zuidsingel

De Zuidsingel in Amersfoort in 1931.

Letter Ooit heb ik twee series met plaatjesalbums gekocht, nl.: ‘Zwerftochten door ons land’ en ‘Mijn Land’. In deze albums wordt een reis langs verschillende steden gemaakt, ingedeeld per provincie. Terwijl ik de albums doorbladerde werd ik nieuwsgierig hoe de straten en pleinen op de afbeeldingen er tegenwoordig uit zien, heb mijn camera gepakt en ben Amersfoort ingegaan en heb de situatie vergeleken.

De Zuidsingel in Amersfoort tegenwoordig.

Op deze afbeelding uit het album ‘Utrecht’ uit de serie ‘Zwerftochten door ons land’, met afbeeldingen van B. van Vlijmen heb ik de Zuidsingel nog net zo aangetroffen als in 1931. Het water op de afbeelding is de oude ringgracht rondom Amersfoort, waar ooit vier poorten aan stonden waar je Amersfoort binnen kon komen, waaronder de bekende Koppelpoort. Maar er zijn nog steeds twee andere poorten – die ook in het album staan.

 

Een stukje tekst uit het boek:

O! oude geveltjes vind je te kust en te keur in allerlei hoekjes van deze oude stad, geveltjes met sierlijk gesmede balkankers, met een ouden gevelsteen soms, met zwierige versiering; of strak, streng, deftig van uiterlijk.

 

De eerste afbeelding is uit: Zwerftochten door ons land – Utrecht
De tweede afbeelding: Henk van der Werff