Heggenmus – Prunella modularis

Heggenmus - Prunella modularis

De heggenmus is een bescheiden vogel. Bij ons in de tuin kom je hem het hele jaar door achter in de tuin tegen, waar hij wat rondscharrelt tussen de bladeren op zoek naar voedsel, waar hij nauwelijks opvalt en altijd alleen is.

 

HeggenmusIn het verkade plaatjesalbum Winter beschrijft Jac P. Thijsse hetzelfde als ik over de plaats waar je het vogeltje kunt vinden:

(…) Maar buiten is dat heel anders. Daar hebben we ook nog vinken, vooral mannetjes, verder keepen, roodborstjes en een ardig klein vogeltje, dat in de verte wel wat op een musch lijkt, n.l. de heggemusch of bastaardnachtegaal.
In stem en maniertjes houdt dit dier het midden tusschen een winterkoning en een roodborst. Hij scharrelt altijd rond onder de struiken, tusschen de dorre bladeren en weer daar met zijn fijn, spits, vrij lang snaveltje allerlei lekkers op te pikken. Aan dit fijne snaveltje en ‘t blauwe kopje onderscheidt ge hem gemakkelijk van de dikbekkige musschen.

Wie de afbeelding voor het Winter album heeft gemaakt is niet duidelijk, het kan L.W.R. Wenckebach, Jan van Oort of Jan Voerman Jr. zijn.